Nieuws

Marcia Luyten over internet-hit 'Kony 2012.'

15:39
9 maart 2012

Een wereldwijde campagne tegen oorlogsmisdadiger Joseph Kony is een enorme hit op internet. De film Kony 2012 is een 29 minuten durende documentaire waarin de gruweldaden van deze man te zien zijn. De film staat sinds maandag online en heeft al tientallen miljoenen kijkers getrokken en is trending topic op Twitter.

Joseph Kony is een Oegandese guerrillaleider, die gruwelijke misdaden op zijn geweten heeft. Hij is de leider van de christelijke Oegandese verzetsbeweging LRA (Lord's Resistance Army). Deze beweging ronselt kindsoldaten en laat ze moorden en verkrachten.

Het doel van de campagne is om Joseph Kony's gruweldaden bekend te maken bij het grote publiek en zijn arrestatie te bespoedigen. Het Internationaal Strafhof in Den Haag beschuldigde Kony in 2005 al van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, maar tot nu toe kon hij niet worden gearresteerd. 

Marcia Luyten is journalist en publicist, onder meer voor Vrij Nederland en NRC Handelsblad. Tot voor kort woonde en werkte ze in Kampala, Oeganda. Vanavond vertelt ze over Kony's misdaden. En waarom is Kony 2012 in zo'n korte tijd een wereldwijde hit geworden?