Nieuws

Frits Wester over nieuwe PvdA-leider Samsom.

11:22
16 maart 2012

Diederik Samsom is de kersverse partijleider van de PvdA. Dat maakte partijvoorzitter Hans Spekman vanmiddag om 4 uur bekend in Amsterdam. Samsom volgt hiermee Job Cohen op die bijna een maand geleden aangekondigde af te treden en zich terug te trekken uit de landelijke politiek. De nieuwe partijleider wordt ook de fractievoorzitter in de Tweede Kamer.

PvdA-voorzitter Spekman kijkt met tevredenheid terug op de verkiezing van de nieuwe partijleider. De ruim 54.000 leden konden vanaf 7 maart een week lang kiezen tussen tussen Diederik Samsom, Ronald Plasterk, Nebahat Albayrak, Martijn van Dam en Lutz Jacobi. Maar de strijd ging tot het laatste moment toch vooral tussen Samsom en Plasterk.

De vijf kandidaten hebben twee weken intensief campagne gevoerd. In de peilingen bleek Samsom lange tijd de favoriet onder de leden van de PvdA. Maar in de laatste peilingen van Maurice de Hond staat Plasterk bovenaan. De kijkers van Pauw & Witteman kozen tijdens het debat op dinsdag ook voor de nummer 3 op de lijst van de PvdA.

Morgen is er een partijcongres in Rotterdam waar de nieuwe partijleider een toespraak houdt en waar Job Cohen officieel afscheid neemt.

Parlementair journalist Frits Wester analyseert de campagne die de vijf kandidaten de afgelopen weken hebben gevoerd. En welke richting gaat de PvdA op met Samsom als leider?