Nieuws

Hero Brinkman stapte uit PVV-fractie.

12:50
20 maart 2012

Hero Brinkman stapt uit de PVV en gaat door als eenmansfractie, dit maakte hij vandaag bekend tijdens een persconferentie. De breuk is definitief geworden na een fractievergadering, die vanochtend gepland stond.

Vorige week lekte een e-mail van Brinkman aan PVV-leider Geert Wilders uit, waarin hij kritiek uitte op het PVV-meldpunt over Midden- en Oost-Europeanen. Vandaag beraadde de PVV zich in haar fractievergadering over deze kritiek.

Een vertrek van Brinkman betekent dat de coalitie van VVD, CDA en PVV geen meerderheid meer heeft in de Tweede Kamer. Tot nu toe heeft de coalitie 76 zetels, al kan er ook op steun worden gerekend van de SGP. Die fractie is goed voor twee zetels en helpt de coalitie ook in de senaat aan een meerderheid. Brinkman zegt dat hij het kabinet-Rutte blijft steunen. "Rutte en zijn team hebben mijn vertrouwen."

Brinkman is sinds 2006 Kamerlid voor de PVV. Vooral de laatste jaren heeft hij diverse keren voor problemen binnen de partij gezorgd, omdat hij vond dat die democratischer moest worden.

Vanavond verklaart Hero Brinkman zijn vertrek nader in Pauw & Witteman, wat zijn de plannen voor zijn eenmansfractie in de Tweede Kamer?