Nieuws

Politicus Helmin Wiels besprak zijn plannen voor Curaçao.

10:08
2 mei 2013

Gisteren is de Venezolaanse president Hugo Chávez overleden. Hij had kanker en werd daarvoor de laatste tijd verschillende malen in Cuba behandeld, Chávez werd 58 jaar. Over dertig dagen moeten er nieuwe presidentsverkiezingen worden gehouden, vicepresident Nicolas Maduro is tot die tijd als interim president benoemd.

Socialisme
Chávez was sinds 1999 president van Venezuela en was (inter)nationaal omstreden. Hij claimde dat hij het socialisme van de 21ste eeuw had uitgevonden, waarvan vooral de armen moesten profiteren. Hij onderhield nauwe banden met het communistische Cuba en zijn vrienden Fidel en Raúl Castro en verzette zich tegen de Verenigde Staten. Vicepresident Nicolas Maduro is officieel tot interim president is benoemd

Curaçao
Daarnaast vindt deze week in Nederland het Interparlementair Koninkrijksoverleg plaats, dit is een overlegstructuur van de parlementen van alle landen van het Nederlandse Koninkrijk. Helmin Wiels, de leider van de grootste partij in Curaçao Pueblo Soberano is aanwezig bij dit rijksoverleg. Pueblo Soberano is een progressieve partij, die streeft naar de onafhankelijkheid van Curaçao, buiten het Koninkrijk der Nederlanden.
Hun standpunten zijn onder andere het afschaffen van het Nederlands in het openbaar bestuur en het onderwijs ten gunste van het Papiaments, Engels en Spaans.

Helmin Wiels is vanavond te gast bij Pauw & Witteman. Hij gaat in op zijn plannen voor Curaçao en legt uit wat het overlijden van Chávez betekent voor Latijns Amerika.