Gastenblogs

"Het is geen vraag of ze wel hulp nodig hebben, het gaat om medemenselijkheid."

10:37
13 april 2011

Rode Kruis-woordvoerder Eva Smits was te gast in de uitzending en vertelde over haar reis naar de rampgebieden in Japan.

HELP. Dat was de oproep die centraal stond gisteren bij de nationale inzamelingsactie Nederland Helpt Japan. Ondanks de grote vraag of Japan als rijk land die hulp wel nodig heeft, zoals dinsdagavond ook aan bod kwam in P&W, hielp Nederland massaal. Om precies te zijn met 6.041.948,24 euro. En met 38.000 mensen die een kaartje kochten om in de Amsterdam ArenA getuige te zijn van onder meer de Toppers, de Votown Allstars (Jan Smit, Nick & Simon en de 3J’s) en de voetbalwedstrijd tussen Ajax en de Japanse eredivisieclub Shimizu S-Pulse (4-0).

Tussen de hoog oplopende discussies over rituele slachting, het wapenbezit van Tristan van der Vlist en de vraag of het geld wel nodig was, delfde het persoonlijke leed van de slachtoffers in Japan in de uitzending van dinsdagavond het onderspit. Bij mij staat dat leed op mijn netvlies gebrand. Een overgrootoma die mij in tranen voor haar zwaar beschadigde huis vertelt dat ze te oud is om haar leven vanuit niets weer op te bouwen. Een moeder die voor een hoop schroot laat zien waar haar huis stond en de bloemenbak waar ze net de nieuwe bloemen voor de lente in wilde gaan zetten. En de Rode Kruis zuster die vertelt dat kinderen in hun dromen worden achtervolgd door de tsunami en dat veel Japanners last hebben van slapeloosheid en hoofdpijn.

Voor mij is het geen vraag of ze wel hulp nodig hebben. Het gaat om medemenselijkheid. En ik ben ontroerd door het prachtige gebaar dat Nederland gisteren heeft gemaakt naar alle slachtoffers van de aardbeving en tsunami in Japan. Dus om maar in de woorden te spreken van het kleine Japanse meisje in kimono met een grote gele strik in haar haar die gisteren het benefietconcert afsloot: "On behalf of all the people in Japan, thank you Holland".

Bekijk hier het gesprek met Eva Smits in de uitzending.