De historische dagelijkse talkshow

Hans van Breukelen (1-11-2012)

01-11-2012

Deze maand is het drie jaar geleden dat de bekende Duitse doelman Robert Enke zelfmoord pleegde. Hij was al jaren depressief. Deze zondag zendt de NOS de mini-documentaire Als ik niet de beste ben, dan ben ik de slechtste uit. Hierin wordt met oud-voetbalkeepers teruggeblikt op de tragische dood van Enke. Voormalig doelman van het Nederlands voetbalelftal Hans van Breukelen komt in de documentaire aan het woord. Vanavond vertelt hij in Pauw & Witteman over de prestatiedruk en eenzaamheid binnen het vak.

Afscheidsbrief
Toen Enke zich van het leven beroofde door voor een trein te springen, laaide een discussie op in de voetbalwereld. Hoe hoog was de druk onder voetbalkeepers? Met wat voor een angsten kampten zij? Viel depressiviteit onder topvoetballers te voorkomen?

In een afscheidsbrief schreef Enke dat het hem speet altijd zijn depressies te hebben verborgen voor de buitenwereld. In de documentaire wordt ingegaan op zijn beroemde uitspraak: 'Als ik niet de beste ben, dan ben ik de slechtste'.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.