De historische dagelijkse talkshow

Bezuinigingen op publieke omroep (06-12-2012

06-12-2012

De financiering van omroepen gaat in de toekomst helemaal veranderen. Geldverstrekking wordt niet langer bepaald door ledenaantallen maar door kwaliteit van de programma's. Dat schrijft staatssecretaris Sander Dekker van Media in een brief aan de Tweede Kamer.

Omroepverenigingen krijgen vanaf 2016 een minimumbedrag. Daarnaast krijgt de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) meer invloed op wie daar budget bij krijgt. Dekker

Dekker wil dat omroepen minder gaan kijken naar het belang van hun leden en meer naar dat van alle 17 miljoen kijkers. ,,Er komt een verschuiving van het idee dat ieder lid telt, naar dat elke kijker telt", zegt hij.

Verder wordt het budget van de levensbeschouwelijke omroepen, zoals de RKK en de BOS, op nul gezet. Dekker doet dat omdat hij het de algemene taak van de publieke omroep vindt om levensbeschouwelijke programma's te maken. Daar zijn niet zoveel kleine omroepen voor nodig, stelt hij.

Tv-recensent van de Volkskrant Jean-Pierre Geelen en directeur van de AVRO Willemijn Maas gaan in discussie over de nieuwe plannen voor de Nederlandse omroepen.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.