De historische dagelijkse talkshow

Hans Westerhoff (04-03-2013)

04-03-2013

Systeembiologen hebben voor het eerst een complete biochemische 'routekaart' van de mens voltooid. Volgens wetenschappers betekent dit een toekomst waarin op maat gemaakte diten ter vervanging dienen voor geneesmiddelen.

Ziektes voorkomen
De kaart is een aanvulling op het menselijk genoom, de gehele dna-volgorde van de mens waar de stofwisselingskaart op kan worden geprojecteerd. Ieder mens kan dan in theorie zien voor welke ziektes hij aanleg heeft, welke tekorten aan welke voedingsstoffen hem parten kunnen gaan spelen, en welke voeding en eventueel medicijnen het meest geschikt zijn om ziektes te voorkomen of te behandelen. De kaart is van groot belang voor het begrip van stofwisselingsziektes, maar ook van stapelingsziektes.

Hoogleraar systeembiologie Hans Westerhoff noemt de voltooiing van de routekaart 'een van de grootste wetenschappelijke doorbraken aller tijden'. Westerhoff is vanavond te gast bij Pauw & Witteman om uit te leggen hoe deze ontdekking invloed zal hebben op onze gezondheid.


Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.