De historische dagelijkse talkshow

Helmin Wiels (06-03-2013)

06-03-2013

Gisteren is de Venezolaanse president Hugo Chvez overleden. Hij had kanker en werd daarvoor de laatste tijd verschillende malen in Cuba behandeld, Chvez werd 58 jaar. Over dertig dagen moeten er nieuwe presidentsverkiezingen worden gehouden, vicepresident Nicolas Maduro is tot die tijd als interim president benoemd.

Socialisme
Chvez was sinds 1999 president van Venezuela en was (inter)nationaal omstreden. Hij claimde dat hij het socialisme van de 21ste eeuw had uitgevonden, waarvan vooral de armen moesten profiteren. Hij onderhield nauwe banden met het communistische Cuba en zijn vrienden Fidel en Ral Castro en verzette zich tegen de Verenigde Staten. Vicepresident Nicolas Maduro is officieel tot interim president is benoemd

Curaao
Daarnaast vindt deze week in Nederland het Interparlementair Koninkrijksoverleg plaats, dit is een overlegstructuur van de parlementen van alle landen van het Nederlandse Koninkrijk. Helmin Wiels, de leider van de grootste partij in Curaao Pueblo Soberano is aanwezig bij dit rijksoverleg. Pueblo Soberano is een progressieve partij, die streeft naar de onafhankelijkheid van Curaao, buiten het Koninkrijk der Nederlanden.
Hun standpunten zijn onder andere het afschaffen van het Nederlands in het openbaar bestuur en het onderwijs ten gunste van het Papiaments, Engels en Spaans.

Helmin Wiels is vanavond te gast bij Pauw & Witteman. Hij gaat in op zijn plannen voor Curaao en legt uit wat het overlijden van Chvez betekent voor Latijns Amerika.


Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.