De historische dagelijkse talkshow

Ahmed Marcouch en Beatrice de Graaf (13-03-2013)

13-03-2013

Het dreigingsniveau voor terrorisme is verhoogd van 'beperkt' naar 'substantieel', de op een na hoogste alarmfase. Dat heeft de Nationaal Cordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof besloten.

Nederlandse jihadisten
De stijging van het aantal Nederlandse moslims die meevechten in Syri en andere gebieden is de voornaamste reden van de toegenomen terreurdreiging. Daarnaast zijn er volgens Schoof recente aanwijzingen dat er een toename is van radicalisering van groepjes moslimjongeren in Nederland. Gisteren werd bekend dat zo'n honderd moslims met een Nederlandse achtergrond in landen als Syri aan de jihad deelnemen. Er is de laatste maanden sprake van een sterke stijging.

Jihadistische netwerken
Nog een ontwikkeling die de terrorismebestrijders zorgen baart, is de ruimte die jihadistische netwerken in Noord-Afrika en het Midden-Oosten hebben gekregen. Omdat een deel van deze netwerken het hebben gemunt op Westerse doelen, is het risico op een aanslag in Nederland of een Nederlands doel in het buitenland toegenomen.

Terreurexpert Beatrice de Graaf en PvdA Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch praten vanavond bij Pauw & Witteman over de toegenomen terreurdreiging en de Nederlandse strijders in Syri.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.