De historische dagelijkse talkshow

Jesse Klaver en Peter Kavelaars (27-03-2013)

27-03-2013
Nederland een belastingparadijs? Groen Links-Kamerlid Jesse Klaver diende een motie in om belasting ontwijking via Nederland tegen te gaan.

Multinationals
Recent kwamen multinationals als de koffieketen Starbucks en meubelgigant Ikea in het nieuws, omdat zij door middel van ingewikkelde belastingconstructies via Nederland minder belasting betalen. Nederland is hierbij wel omschreven als belastingparadijs voor deze bedrijven.

Fiscaal aantrekkelijk
Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie en directeur van het Wetenschappelijk Bureau van Deloitte Belastingadviseurs vindt dat dit meevalt. Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat hoewel Nederland in fiscaal opzicht een aantrekkelijk land voor ondernemingen is, we zeker geen belastingparadijs zijn. Zo heeft Nederland geen bijzondere gunstiger vestigingsplaatscriteria in vergelijking met andere landen. Daarnaast speelt Nederland een prominente rol op het gebied van fiscale transparantie en het voorkomen van oneigenlijk gebruik en misbruik van belastingen.

Jesse Klaver en Peter Kavelaars debatteren vanavond bij Pauw & Witteman over Nederland als belastingparadijs

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.