De historische dagelijkse talkshow

Corrie van Brenk en Barbara Baarsma (12-04-2013)

12-04-2013

De oppositie in de Tweede Kamer vindt dat de afspraken in het sociaal akkoord alsnog moeten worden doorgerekend door het Centraal Planbureau (CPB). Het kabinet vindt dat niet nodig en verwijst naar de volgende raming van het CPB, in de aanloop naar Prinsjesdag. Volgens het ministerie van Financin bevat die raming ook de effecten van het gisteren gesloten sociaal akkoord.

'De afspraken die in het sociaal akkoord zijn gemaakt, zijn in beton gegoten,' deelde minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher vanmorgen mee aan de ministerraad. Ondanks zijn uitspraak heeft de oppositie een aantal inhoudelijke vragen over het akkoord. 

Oppositieleden
Zo willen de oppositieleden onder meer weten wat de plannen voor gevolgen hebben voor het begrotingstekort en of het kabinet vasthoudt aan de begrotingsnorm van 3 procent.

Het akkoord houdt onder andere in dat het besluit tot extra bezuinigingen voor volgend jaar is uitgesteld tot augustus. De oppositie vraagt zich af met welk percentage de economie moet groeien om deze bezuinigingen te kunnen uitstellen. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers zei nog niet te kunnen reageren op het akkoord voordat ze weet 'wat de afwegingen zijn geweest van het kabinet'.

Vanavond in Pauw & Witteman reageren directeur van SEO Economisch Onderzoek en bijzonder hoogleraar Marktwerking- en mededingingseconomie bij de Universiteit van Amsterdam Barbara Baarsma en voorzitter van vakbond Abvakabo FNV Corrie van Brenk inhoudelijk op het sociaal akkoord.

Volg Corrie van Brenk ook op Twitter.

Bekijk ook de uitzending van gisteren terug waarbij Lodewijk Asscher, Bernard Wientjes en Ton Heerts in Pauw & Witteman spraken over de totstandkoming van het sociaal akkoord.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.