De historische dagelijkse talkshow

Pauw & Witteman

10-04-2014
Tijl Beckand wil met zijn programma 'De Tiende van Tijl' het Nederlandse publiek overtuigen van de schoonheid van klassieke muziek. Vrijdag start alweer het derde seizoen van de serie, maar vanavond komt hij in Pauw & Witteman een voorproefje geven met het Nederlands Blazers Ensemble.

Er komen voorlopig geen particuliere bewakers op koopvaardijschepen. De PvdA stemt niet in met het plan om in bewapende beveiligers op schepen toe te laten die langs Somali varen. Zonder steun van de PvdA is er geen Kamermeerderheid voor het wetsvoorstel. Tineke Netelenbos, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders, is verontwaardigd. Volgens Netelenbos laten 'de halsstarigen uit Den Haag de koopvaardij aan zijn lot over'.

Illegaal downloaden van onder meer muziek en films wordt in Nederland niet langer gedoogd. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Europees Hof van Justitie eerder vandaag. In Nederland wordt nu, anders dan in de meeste andere landen, geen onderscheid gemaakt tussen het downloaden uit legale of illegale bronnen. Die situatie is volgens het Hof niet langer houdbaar. We spreken erover met Ancilla Tilia, zij stond derde op de kieslijst van de Piraten Partij in Amsterdam bij de afgelopen verkiezingen en is tegen het verbod.

Iedere Nederlander kan vanaf vandaag mede bepalen wat de maatschappelijke rol van banken moet zijn. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Banken bekend gemaakt. Op haar website worden zeven gedragsregels gegeven, waarop iedereen commentaar mag geven. Volgens de voorman van de vereniging zal het bestuur hier heel serieus naar kijken. Vanavond spreken we met Jeroen Smit (auteur van De Prooi), die onder meer de val van de ABN AMRO onderzocht. Heeft hij een aanvulling? Dit zijn de zeven regels:
1. Een bankier werkt integer en zorgvuldig.
2. Een bankier maakt een zorgvuldige afweging van belangen.
3. Een bankier stelt de belangen van de klant centraal.
4. Een bankier houdt zich aan de wet en andere regels die voor zijn werk bij de bank gelden.
5. Een bankier houdt vertrouwelijke informatie geheim.
6. Een bankier is open en eerlijk over zijn gedrag en kent zijn verantwoordelijkheid voor de samenleving.
7. Een bankier draagt bij aan het vertrouwen van de samenleving in de bank.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.